Iridium Go

Iridium Go
27 februari 2017 peter deré

Iridium Go

De Iridium Go is de oplossing voor internet via satelliet binnen het Iridium gamma, en geldt voornamelijk als concurrerent van de Inmarsat IsatHub.  Het toestel weegt slechts 300g en heeft een datasnelheid van 2.4 kbps, wat gelijk is aan die van een satelliet telefoon. Ter duiding: Het uploaden van een bestand van 1Mb zou met dit toestel theoretisch ongeveer 7 minuten duren.

Dankzij het uitgebreide satellietnetwerk van Iridium is dit toestel goed bruikbaar op elke plaats op aarde, inclusief de poolgebieden, en geldt de Iridium Go als dé betaalbare oplossing voor maritieme toepassingen. Ook mooi meegenomen is de autonomie van maar liefst 5.5 uur talktime en 15 uur standby.

Internet via satelliet access point

Een internet Access Point wordt gebruikt om internet te verkrijgen via satelliet.  Via WIFI connecteert men met (mobiele) toestellen zoals een smartphone, tablet of laptop.  Men kan dit in principe ook via een satelliet telefoon zoals de Iridium 9555  of de Iridium Extreme 9575, maar deze voorziet geen WIFI waardoor u alleen een laptop via USB kan verbinden.  Daarnaast is het mogelijk om met een Access Point meerdere devices te linken, al moet men natuurlijk wel rekening houden met de beschikbare bandbreedte.

Maar wat met voice?  Als we kiezen voor een internet satelliet access point in plaats van een satelliet telefoon, zijn we dan nog in staat om ook via satelliet telefoongesprekken te voeren?  Het antwoord is ja, al is dit iets omslachtiger: Zowel Iridium stelt een app ter beschikking die toestaat om met je smartphone of tablet SMS berichten te versturen of telefoongesprekken te voeren via je satellietverbinding.  Het werkt via VoIP, en je zou het kunnen vergelijken met het bellen via Skype naar een gewoon nummer. Nadeel? De apps zijn uitsluitend verkrijgbaar voor Android of IOS, dus Windows toestellen vallen helaas uit de boot.

Om even een SMS te versturen via satelliet ben je dus wel even zoet: Eerst dien je je access point op te stellen, vervolgens connecteer je je smartphone, tablet of handset, en dan pas kan je het bericht versturen of het telefoongesprek aangaan.  Zolang je deze opstelling niet hebt uitgevoerd ben je uiteraard zelf niet telefonisch bereikbaar, waardoor het al snel duidelijk wordt dat deze oplossing niet echt praktisch is als je tijdens je reis van plan bent om geregeld te telefoneren of SMS berichten te sturen.

 

Internet via satelliet via het Iridium netwerk

Niet minder dan 66 satellieten vormen momenteel het meest uitgebreide commerciële satellietnetwerk ter wereld.  Het zijn Low Earth Orbit (LEO) satellieten, wat betekent dat ze om de aarde circuleren op relatief lage hoogte (780km).  Dit hoge aantal satellieten maakt dat Iridium een betere dekking heeft tegenover al haar concurrenten.  De satellieten zijn niet geostationair: dit heeft als nadeel dat er tijdens een verbinding soms gebruik wordt gemaakt van verschillende satellieten (via een zogenaamde “handover”), wat er voor kan zorgen dat de verbinding soms onstabiel is.  Anderzijds hoeft de antenne niet steeds naar hetzelfde punt in de lucht gericht te zijn om de verbinding te vrijwaren.  Dit is bijzonder handig voor maritieme toepassingen, en in het bijzonder bij kleine vaartuigen, waar de golven het soms onmogelijk maken om een antenne steeds naar het zelfde punt te richten.