Iridium

Het enige echt globale satellietnetwerk

Iridium Communications Inc. is het enige bedrijf ter wereld dat letterlijk globale dekking voorziet voor voice- en datacommunicatie via satelliet.  Iridium ondersteunt dagelijks ondernemingen en organisaties tijdens kritieke missies met de voorziening van betrouwbare, betaalbare communicatieservices.

LEO Netwerk

Het voornaamste doel van Iridium is om mobiele communicatie (spraak en data) te voorzien op elk punt op aarde, en in de eerste plaats daar waar geen dekking is door het GSM netwerk. Dit wordt gerealiseerd door 66 satellieten (en 13 reserves) die samen het meest uitgebreide commerciële satellietnetwerk ter wereld vormen. Het zijn Low Earth Orbit (LEO) satellieten, wat betekent dat ze om de aarde circuleren op relatief lage hoogte (780km). Dit hoge aantal satellieten maakt dat Iridium een betere dekking heeft tegenover al haar concurrenten, zelfs boven de poolgebieden: De omlooptijd van elke satelliet zorgt ervoor dat vanop elk punt op aarde minstens één satelliet zichtbaar is.
De satellieten zijn niet geostationair: dit betekent dat er tijdens een verbinding soms gebruik wordt gemaakt van verschillende satellieten (via een zogenaamde “handover”). Hierdoor hoeft de antenne van de telefoon of access point niet steeds naar hetzelfde punt in de lucht gericht te zijn om de verbinding te vrijwaren. Dit is bijzonder handig voor maritieme toepassingen, en in het bijzonder bij kleine vaartuigen, waar de golven het soms onmogelijk maken om een antenne steeds naar het zelfde punt te richten.
Iridium is voornamelijk een voice netwerk waarbij de focus ligt op een goede bereikbaarheid. De bandbreedte is weliswaar beperkt, maar ruim voldoende voor basis datatoepassingen zoals e-mail en beperkt internetverkeer.

Geschiedenis Iridium

Iridium is ontstaat in 1987 bij het Amerikaanse technologiebedrijf Motorola. Het doel was om mobiele telefonie wereldwijd mogelijk te maken via satellieten. De naam Iridium is gebaseerd op het gelijknamige scheikundig element met atoomnummer 77, omdat dit het aantal satellieten was dat men oorspronkelijk had voorzien in het netwerk.
In 2001 werd het bedrijf, dat leed onder de concurrentie van de nieuw ontstane GSM technologie, overgenomen door de nieuw opgerichte firma Iridium Satelliet LLC, waarvan Boeing een van de voornaamste investeerders is.

Iridium NEXT

In 2017 en 2018 hoopt Iridium een nieuwe generatie van 72, krachtigere satellieten genaamd Iridium NEXT in de ruimte te brengen ter vervanging van het oude Iridium-stelsel. De oude satellieten zullen na buitengebruikstelling een deorbit-manoeuvre maken en verbranden in de atmosfeer.